komuniti maya..

i’ve been introduced with this internet community since im in matriks melaka..masa tu friendster adalah yang sangat-paling-super top di seluruh pelusuk londang..masa tu jugak komputer baru2 diperkenalkan kepada saya di mana saya masih lagi tak tahu macam mana nak operate lebih mendalam selain daripada main half life dan counter strike..

friendster pada masa tu tak macam sekarang..sure semua orang masih dapat bayangkan rupa asal frindster yang cuma ada gambar, testimonial dan koleksi rakan2..sekarang friendster sudah berkembang maju..lebih menarik dan lebih user friendly..

pada masa tu jugak, mereka yang ada kawan macam semut dalam list mereka memang sangat berbangga, lagi2 mereka yang ada testimonial yang berderet deret sampai letih nak baca..sure orang tu sangat glamour..memang sombong jugak la..rasa nak lempang..

tapi zaman sekarang..semenjak dua menjak ni..saya macam dapat rasakan yang aura friendster sudah hampir berkubur..only old school people or mereka yang lahir tahun 80an sahaja yang masih kekal menggunakan friendster ni jika anda perasan..

warga yang lahir era 90an, semuanya layan myspace atau facebook..keadaan ni masih lagi tak pasti kenapa tapi jelas menunjukkan aura budaya barat sudah meresap masuk dalam jiwa masyarakat kita, cewah~

pada saya personally, even saya memang ada myspace dan facebook, tapi saya rasa sangat tak selesa bila log in mreka berdua..terasa seperti asing sangat2..terasa macam tak pasti nak klik apa, nak buat apa..even nak carik kawan2 pun tak pandai macam mana..biasanya saya log in, tgk2 sikit..lepas tu keluar balik tanpa berbuat apa2..gila lemah..macam cacing..

jumud kah saya sebab tak ikut perkembangan yang menjadikan myspce atau facebook sebagai medium utama..?

lemahkah saya sebab tak meminati facebook yang sangat banyak application..?

kudakah saya sebab masih kekal dengan frinedster even rakan2 sudah semakin ramai tak aktif friendster mereka..?

main important is, i still can connect with all my frens dari sekolah rendah sampailah sekarang..akan kekal berfrensterkah saya bila usia mnjangkau 30an..? tak pasti lagi..selagi ada kebaikan, apa salahnya..

sukar nak bayangkan kita ada friendster or myspace or facebook or whatever, then anak2 kita sendiri yang akan add kita nanti..

“ni frenster ayah aku..”
“eh, ayah kau dgn ayah aku kawan rupanya..ada dalam list dia ni ha..”
“aku nak add ayah kau la..lepas tu leh bagi comment..”
“aku nak poke ayah kau..”

hmm..tak dapat bayangkan..the world is changing dramatically..

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Posted by amin on Mei 20, 2009 at 9:54 pm

    “eyh ni fs dato ko lah.azam kan”
    cucu azam:”wah handsome atok aku waktu muda”

    Balas

  2. hehe.

    sy xda myspace n facebook =p

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: