lump sum~

oleh krana bnyk prkara yg trjadik dlm msa sy last mnulis smpai skang..so tajuk tu kira ssuai la kn…’lump-sum’ bg sesapa yg xpnah dgr b4 bermaksud jumlahkn skali..ahaha..betul ke mksud dia camtu..sy 1st dgr msa blajar kat usm dlu..dlm tajuk kontrak..kira mcm utk satu projek, klien akan bg bayaran ‘lump-sum’ tanpa mngambil tau kemana wang trsbut dbelanjakan…jadi maksud utk tajuk blog di sni adalah sy cuba simpulkn beberapa prkara yg mnarik mnat sy…

1. kes pnahanan kapal di teluk aden. sy saspen gak la dgn benda ni..bila lanun je, sy dah trbyang luffy dlm cite one piece tu n org2 yg xbape smenggah dgn kapa lyg ckup2 je utk blayar..tp bila tgk gmbr, rupanya kpal lanun tu dah mcm kpal persiaran mewah lak..untung gak jadik lanun ni rupanya..sy hrap sumanya slamat n sy sntiasa prcaya jika ada kperluan utk mobilise tentera elit kita..diorang 100% komitmen boleh slesaikn msalah trsbut..in fact..takkan kita nak byar 10juta..nnti dia upgrade pulak sistem lanun tu..dah susah utk kpal akn2 dtg..

2. peralihan kuasa 16 sept. sy…sy sudah muak…muak dgn janji2 pihak berhaluan kiri dan kanan yg tahapahapa..stakat ni yg sy nmpk, pihak pembngkang asyik berjanji utk sedapkn hati rakyat je..lagi2 encik anwar..xabis2 dgn kuasa utk perdana menteri..sy xpasti la sapa btul sapa tak tp sy percaya apa yg dr mahathir buat dlu tentu ada kena mngena dgn kegemilangan melayu smpai dia sanggup pecat anwar..n pak lah pn klihatan lembut sgt la pulak smpai suma org leh wat kenyataan sesuka hati..leh main2 kn pentadbiran sesuka hati..cess..if peralihan kuasa btul2 berlaku..sy cuma berharap yg melayu x terpinggir sbb skang dlm beberapa negeri yg dikuasai pembangkang, dah nmpk penyingapuraan negeri2 trsbut..kedh n klantan sy xrisau..penang lak mmg majoriti bukan org kita..tp slangor n perak ni..hrap puppet nizar xgilakan kuasa smpai sanggup belakangkn kperluan rakyat perak yg mlayunya sy rsa sgt kuat perpaduannya..

liga perdana england. robinho ke epl!! best2..akhirnya dpt gak tgk seorang lg star di dlm epl, hehe..tp sy rsa dia ke sna smata mata duit..dia sanggup buang chelsea yg taraf dia berkali gnda bagus dr man city..biarla dia..budak baru knal dnia~ n sadagar arab yg kaya raya tu..still money is not everything but everything is money..jelas skang epl cuma sbagai platform bg glongan2 korporat mencari kekayaan..bila pkir2 balik..ada baiknya sistem bola sepak kita dikawal sbb klu x..kta akan sama sperti england, hampir tiada bakat2 tempatan…

4. puasa. sy mnyampah dgn budak2 yg tak puasa dan berlagak cool mrokok n mnum air di khalayak rmai..fkir logik la beb..klu kta kat stesen mnyak..ada x kita beli kropok n air mineral dan menghisap rokok di depan kedai tu..? nak poyo pn bertempat la..umur dah lanjut, prangai x smenggah..budget cool la xpuasa..gelak2 siap brsama rakan2..mcm gampang..lagi satu kes sy nmpk org mrokok n mnum air plastik ktika mnuggang mtosikal..what the hell..setau sy xde org yg akn wat keje2 camtu bila nek motor..berpada pada la kn klu nak mnunjuk tu..dlu msa zamn2 sy kecik, nak ponteng puasa pn sorok2 dr khalayak rmai..then skang..sgt2 brubah…sy idak la mcm ustaz2 yg baik tu tp at least sekolah agama johor byk didik sy jadik org..hmm..biarla kn..hidup diorg..sapa kita nak bsing2 tp sy dah dpt byangkn generasi akn datang…sebahagian sy..rasa sgt risau…

tu je la kot stakat ni..bola pn dah mula smula tu (clash of the cash : man city vs chelsea)..so smpai jmpa lg..perpaduan teras kejayaan..daa~

Advertisements

2 responses to this post.

  1. azam…..
    nak duit raye…hehehe

    Balas

  2. Posted by AzamHassan on September 14, 2008 at 2:28 pm

    boleh saja…xde msalah..^^

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: