Nama Syaitan Dalam Al-Fatihah

it’s been a habit di mana apa saja yang datang kat saya, saya akan ushar sehabisnya untuk pastikan kebenaran di sebalik sekeping info yang ada..it’s the same di mana ada sekali dulu kononnya lego keluarkan permainan figura nabi muhammad dalam aksi yang menjengkelkan..banyak juga blog yang bising2 pasal tu..dan banyak juga bising suruh boikot lego..sedangkan lego sudah keluarkan statement yang permainan macam tu tak pernah wujud dalam kilang mereka..

ada juga sekali tu di mana kononnya dalam al quran ada satu ayat untuk menentang orang kafir sehabis habisnya dan dihalalkan darah mereka..tetapi apabila saya ushar pelbagai sumber, ayat tu sebenarnya berkisar tentang peperangan dan orang kafir yang menceroboh sesebuah negara sahaja..yang peliknya, ayat tu cuba diapplied di malaysia which is totally not applicable by basic..

tak kira lagi kisah gadis comel yang pegang babi tu..mentang2 gadis tu cantik..habis budak tu kena pangkah sebab kononnya merosakkan kesucian agama islam lah, pakai tudung tapi pegang babi lah apa lah..sedangkan memang course veterinar kena belajar semuanya pasal segala haiwan yang ada..pegang dan pergi kandang babi tu sebahagian daripada course mereka..

weird extremist eh..? internet ada, dunia hujung jari tapi masih lagi forward email yang bukan2 tanpa selidik..bodoh..

lately, i’ve been shown a rusty article regarding nama syaitan yang kita mungkin sebut ketika membaca al fatihah dalam solat..kononnya,

Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yang wujud didalam Al-Fatihah, sekiranya kita tidak berhati-hati.

Nama syaitan

1] DU-LI-LAH (bila dibaca tiada sabdu) sebetulnya DU-LIL-LAH

2] HIR-ROB (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya HI-ROB

3] KIY-YAU (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya KI-YAU

4] KAN-NAK (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya KA-NAK

5] KAN-NAS (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya KA-NAS

yang pada saya merupakan cara yang agak baik untuk memastikan muslim menjaga sebutan al fatihah mereka terutama dalam solat..tajwid merupakan perkara yang dititikberatkan dalam setiap bacaan al quran..kenapa? pada saya mudah..kerana kita bukan orang arab..jadi bacaan yang bertajwid boleh mengurangkan ataupun menghilangkan kesilapan sebutan ketika membaca alquran tu sendiri..

however, saya kurang pasti tentang nama2 syaitan yang kononnya berada dalam al fatihah jika kita tak mementingkan tajwid..artikel ini sebenarnya dipetik daripada kitab teks jawi lama Kitab Miftah-ul-Jannah yang bermaksud “anak kunci syurga”..kitab ini ditulis oleh, H.M. Thaib bin Mas’ud bin H. Abu Saud, ulama Kedah, Malaysia yang memegang susur galur ulama terkenal banjar yang terkenal lagi dhormati bernama Syeikh Muhammad Arsyad bin `Abdullah al-Banjari..mereka adalah penegak mazhab syafiee dan fahaman ahlil sunnah wal jamaah..(source).

setelah melakukan perincian tentang nama2 syaitan tu, saya terjumpa dengan sebuah artikel lama dated back in 2006 from Utusan Malaysia..16 July 2006 to be precise dalam artikel bertajuk, Sebutan Iblis Dalam Solat oleh Dr. Amran Kasimin..Dr. Amran (Dato’ now i think) merupakan seorang bekas pensyarah dan sekarang kolumnis tetap Utusan Malaysia..beliau juga pernah bertanding dalam pilihanraya umum yang lalu..anak kelahiran johor beb~ hehe..

here is the article..quite long but worth read it through, (source)

Menyebut tentang syaitan, perlu rasanya dirujuk tulisan Raji al-Asmar dalam bukunya: Asy-Syayatin: Haqiqatuha, yang menyebut bahawa perkataan “iblis” disebut dalam al-Quran sebanyak 11 kali, manakala kalimah ‘syaitan’ itu disebut sebanyak 88 kali. Dalam buku ini diperturunkan ayat-ayat berkaitan yang menyebut nama-nama tersebut.

Keterangan ini membuktikan, mempercayai tentang kewujudan syaitan juga iblis itu adalah suatu yang termaktub dalam kalamullah. Ia bukan dongeng atau rekaan.

Walaupun demikian terlalu banyak telah direka oleh manusia mengenainya, termasuk namanya seperti toyol, hantu raya, langsuir, bajang dan lain-lain yang melahirkan pelbagai amalan bidaah dan khurafat. Dalam keadaan tertentu nama-nama elok disebut, seperti nama-nama wali, syeikh, embah, nenek, panglima hitam dan sebagainya, padahal apa yang disebut itu lebih merujuk kepada jin-jin.

Di dalam hadis-hadis juga tersebut perkataan “syaitan.” Dalam sebuah hadis al-Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah dijelaskan tentang syaitan yang mengganggu nabi ketika sedang sembahyang.

Dalam hadis lain dijelaskan tentang syaitan yang menyerupai seorang syeikh dari Najd yang masuk bersama himpunan orang-orang Quraisy yang diadakan di Darunnadwah, iaitu satu mesyuarat untuk membunuh nabi. Syaitan telah memberi nasihat bagaimana hendak membunuh baginda. Peristiwa itu berlaku sebelum berlakunya peristiwa Hijrah.

Dalam peperangan Badar pun iblis telah datang mengetuai pasukan yang terdiri daripada syaitan, yang ada bersamanya bendera. Iblis menjelma menyerupai seorang lelaki daripada Bani Mudallij, manakala syaitan menyerupai rupa Suraqah bin Malik bin Ja’syam.

Dalam sebuah hadis yang ditakhrij oleh at-Turmizi dan an-Nasaiy daripada Aisyah, beliau berkata telah bersabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: Sesungguhnya aku melihat syaitan-syaitan daripada golongan jin dan manusia telah lari daripada Omar. Dalam hadis daripada Hamnah Jahsy, beliau berkata, dia mengalami masalah darah haid yang keluar begitu banyak. Beliau memberitahu hal ini kepada Rasulullah. Baginda bersabda: Sesungguhnya ia adalah satu sepakan daripada sepakan syaitan.

Satu hadis daripada Usamah bin Syuraik pula menyatakan bahawa beliau telah mendengar baginda bersabda yang bermaksud: Tangan Allah berserta jemaah. Maka apabila bersendirian seseorang itu daripada jemaah, syaitan-syaitan akan menyambarnya, seumpama serigala menyambar kambing daripada kumpulannya.

Dalam sebuah hadis daripada Ibn Umar, ia berkata bahawa beliau pada satu ketika duduk di sisi nabi. Tiba-tiba datang seorang lelaki yang paling buruk mukanya, juga pakaiannya, manakala bajunya terlalu busuk. Dia datang melangkahi orang ramai sehingga ia duduk di hadapan Rasulullah. Lelaki itu berkata: Siapa yang menjadikan langit. Baginda menjawab: Allah. Siapa yang menjadi Allah. Tanyanya lagi. Subahanallah jawab nabi. Lelaki tadi memegang dahinya lalu mengangguk-anggukkan kepalanya. Ia berdiri lalu pergi. Baginda mengangkat kepalanya lalu bersabda: Ini adalah iblis, datang kepada kamu untuk menimbulkan syak terhadap agama kamu. Hadis-hadis yang tersebut di atas hanya menyebut kalimah “iblis” ataupun “syaitan” tanpa menyebut siapakah nama syaitan ataupun iblis yang terlibat dengan peristiwa-peristiwa tersebut.

Raji al-Asmar dalam bukunya Al-Jinn ada menyebut nama “Marid,” iaitu syaitan daripada golongan jin. Jin apabila ia kufur, zalim dan melampau dan melakukan kejahatan dinamakan “syaitan”.

Apabila makhluk ini berupaya menggangkat sesuatu yang berat dan mencuri pendengaran dinamakan “Marid”. Andainya makhluk ini mempunyai keupayaan lebih daripada itu dinamakan “Ifrit.”

Dalam buku yang sama muka sura. 51-53, Raji al-Asmar ada menyebut nama Al-Ghaddar, Al-Khabil dan Al-Hajis, iaitu nama-nama jin jahat yang mengganggu manusia. Al-Khabil misalnya dirujuk sebagai jin yang merasuk manusia yang boleh menyebabkan gila, Aal-Hajis ialah jin khas yang boleh menyebabkan manusia berasa waswas, juga yang membisikkan telinga menyebabkan timbul waswas.

Nama jin lain yang disebut ialah At-Tabi’, ataupun Qarin, yang hidup bersama dengan manusia, terdiri daripada lelaki dan perempuan, manakala Al-Hatif ialah jin yang suaranya dapat didengar oleh manusia tetapi tidak dapat dilihat.

Jin yang dinamakan Al-Amir tinggal di tempat tertentu di tempat tinggi seperti di kemuncak gunung, di lembah-lembah, rumah yang ditinggalkan, di kubur atau di bumbung rumah. Nama lain ialah Asy-Syaqq iaitu syaitan yang boleh menjelma separuh bentuk manusia yang kadang-kadang mengganggu manusia ketika musafir keseorangan.

Nama lain yang lebih dikenali ialah al-Wilha, iaitu golongan jin yang mengganggu manusia ketika mengambil air sembahyang, menyebabkan seseorang itu mengambil wuduk berulang kali. Manakala “Khanzab” ialah syaitan yang mengganggu manusia ketika mendirikan sembahyang, menyebabkan seseorang itu berniat berulang kali, memesongkan ingatan manusia kepada peristiwa di luar sembahyang menyebabkan hilang rasa khusyuk.

Abdullah bin Muhammad bin Ubaid meriwayatkan satu hadis, daripada Mujahid, ia berkata: Iblis mempunyai lima anak, masing-masing diberi tugas, iaitu Thabur, A’war, Masuth, Dasim dan Zalambur. Thabur berurusan menggoda orang yang ditimpa musibah agar meratap, mengoyak-ngoyak pakaian dan meratap ratapan jahiliah: A’war ditugaskan menggoda manusia melakukan zina. Masuth ditugaskan menggoda manusia agar mencampuradukkan berita benar dengan palsu serta menimbulkan fitnah. Dasim pula menggoda suami agar marah isteri, manakala Zalambur menipu menyemarakkan manusia agar menipu ketika di pasar.

Nama-nama iblis dan syaitan yang termaktub dalam al-Quran juga daripada hadis-hadis serta fungsi masing-masing telah dijelaskan. Banyak lagi nama iblis dan syaitan yang terdiri daripada golongan jin, namun nama-nama seperti tertera iaitu du li lah, hir rob, kiyyau, kannak dan kannas tidak termasuk dalam nama-nama diperturunkan. Biarpun tidak mustahil andainya nama-nama yang terdapat dalam bacaan al-Fatihah yang cacat bacaan, namun setelah meneliti nama-nama yang dikatakan wujud dalam al-Fatihah yang salah bacaannya dirasakan hanya rekaan belaka, tanpa sumber yang utuh atau boleh dipertanggungjawabkan.

Hanya satu nama iaitu Kannas atau tersebut dalam al-Munjid, yang bermaksud sesuatu yang disapu oleh penyapu. Walaupun demikian kalau ia dieja sebagai “khannas,” ia adalah merujuk kepada nama syaitan yang menahan dan melambat-lambatkan seseorang untuk zikrullah.

Dalam kitab-kitab fikah, yang membicarakan tentang bacaan al-Fatihah yang merupakan salah satu rukun sembahyang, nama-nama syaitan seperti didakwa langsung tidak disentuh.

Disebut bahawa orang yang bersembahyang mesti memelihara semua huruf al-Fatihah juga segala tasydidnya. Andainya tergugur satu huruf atau satu tasydid atau ditukar satu huruf al-Fatihah dengan huruf lain, ataupun rosak baris yang mengubahkan maknanya, maka tidak sahlah sembahyang yang dilakukan, andainya ia melakukan dengan sengaja dan ia ketahui mengubah maknanya.

Andainya keadaan ini berlaku dengan tidak sengaja, jahil dan tidak mengubah maknanya, maka tidak batallah sembahyang, tetapi hendaklah membacanya semula.

Implikasi daripada kandungan boleh menyebabkan timbulnya kesan buruk. Orang yang tinggi pengaruh gangguan sembahyangnya, yang mengambil wuduk melebihi kebiasaan, berulang kali mengangkat takbir ketika niat, mengulangi huruf-huruf kesamaran ketika membaca al-Fatihah dan sering lupakan rakaat sembahyang akan berasakan sembahyang itu satu penyeksaan.

Lebih teruk ialah orang yang lupakan bacaan sembahyang dan berasa terganggu sebaik masuk waktu sembahyang. Bagi orang seperti ini sembahyang merupakan sesuatu yang meragut kebahagiaan daripada ketenangan hidupnya. Sebaliknya, jika ia tidak sembahyang, keadaan seperti ini tidak timbul. Kerana itu berkemungkinan seseorang itu akan terus meninggalkan sembahyang.

Keadaan akan menjadi lebih parah apabila orang yang terganggu sembahyangnya menyedari adanya sebutan nama-nama iblis atau syaitan dalam bacaan al-Fatihah. Orang yang bermasalah membaca al-Fatihah memang selalu silap ketika membacanya terutama pada huruf kesamaran, pada tasydid dan sebagainya. Kerana itu akal fikirannya akan tertumpu bahawa apa yang disebut dalam al-Fatihah melibatkan sebutan nama-nama iblis dan syaitan. Kerana itu besar kemungkinan bahawa mereka tidak akan sembahyang langsung, kerana ia hanya akan menyebut nama-nama iblis dan syaitan dalam sembahyang yang didirikan.

Nama-nama yang disebutkan di atas tidak ada punca sandarannya. Sebenarnya kalau hendak dikeluarkan nama-nama dalam al-Fatihah, lalu didakwa sebagai nama syaitan, setiap kalimah itu boleh didakwa sebagai nama syaitan, kerana ia tidak ada punca sandarannya.

Persoalan remeh-temeh seperti ini hakikatnya tidak perlu ditonjolkan. Bagi pembaca pula, selain perlu merujuk kepada hukum, akal sendiri boleh memikiri tentang lojiknya. Terlalu banyak masalah di kalangan orang Islam yang masih belum selesai dan perlu diselesaikan. Jangan buang tenaga memikiri sesuatu yang tidak bermanfaat.

Dalam mempelajari ilmu fikah, termasuklah perkara-perkara yang berkaitan dengan fardu ain, kita banyak didedahkan dengan tafsiran yang berlainan daripada pendapat ulama yang muktabar, tentang hukum halal dan haram, najis atau suci.

Sayangnya, dalam keadaan tertentu, pembaca seolah-olah ditinggalkan begitu sahaja tanpa dapat memahami pendapat yang mana sewajarnya diikuti.

Dan apabila timbul persoalan-persoalan yang membicarakan sah atau tidaknya sesuatu sembahyang yang dilakukan, termasuklah sebutan nama-nama jin dan syaitan seperti yang kemukakan, kecelaruan akan lebih ketara yang ada kalanya seumpama tidak ada jawapan. Sewajarnya persoalan-persoalan seperti ini bukan menjadi persoalan pokok yang perlu dihuraikan.

________________________________________________________________________________________________________________

melalui artikel seorang ilmuwan ini, jelas menunjukkan bahawa sebutan syaitan dalam bacaan fatihah cuma bidaah yang diada adakan tetapi dengan niat yang baik..saya kurang pasti tentang sebarang hukum mengada adakan perkara sebegini tetapi harus diingatkan, sekalipun dengan niat yang baik tanpa punca dan asal usul yang munasabah, haruslah dielakkan kerana mungkin akan menimbulkan fitnah dalam kalangan masyarakat islam..lagi2 islam malaysia yang menjadi semakin lemah sekarang..

as usual, we malay-islam-malaysia sangat sukakan konspirasi..dan konspirasi tu lebih diutamakan daripada perkara yang lebih penting which is not a very good way to show to other people what islam truly is..

dalam artikel selanjutnya berkaitan dengan nama2 syaitan tadi, tersebut juga tentang tujuh huruf yang tidak ada dalam al fatihah..which for me, qiute new to know,

terdapat tujuh (7)  huruf yang tiada masuk dalam Fatihah itu

1. ‘sa’     2.’jim’     3.’kha’     4.’zai’     5. ‘shin’     6. ‘dhod’     7.’fa’
kerana apa tiada masuk huruf tujuh ini dalam Fatihah? kerana kononnya neraka itu ada 7 namanya,

1.’sa’ itu neraka ‘thabur’ dan
2.’jim’ nama neraka ‘jahannam’
3.’kha’ nama neraka ‘khalidin’
4.’zai’ nama neraka ‘zamharir’
5.’shin’ nama neraka ‘syakluh’
6.’dhod’ nama neraka ‘dholmah’
7.fa’ nama neraka ‘faraghah’

adapun pada pemahaman saya selama ini, tidak pernah saya dengar nama2 neraka seperti yang tertulis kecuali neraka jahannam..mengikut Majmoo’ Fataawa wa Rasaa’il al-`Uthaymeen oleh al-Salmaan, 2/58, terdapat 7 neraka yang masing2 dinamakan sebagai Al-Jaheem, Jahannam, Lazaa, Al-Sa’eer, Saqar, Al-Hatamah dan Al-Haawiyah..tidak tertolak juga bahawa terdapat neraka lain yang tidak dinyatakan tetapi saya agak kurang pasti kerana tidak terdapat dalam mana2 pun sumber menyatakan nama2 yang tertulis sebelumnya sebagai nama neraka..

kesimpulannya, pada pendapat saya, perkara seperti ini tidak seharusnya dikembangkan sebagai perkara utama dalam kehidupan seharian kita..memang tujuannya elok tetapi harus diingatkan dalam zaman moden sekarang, manusia menjadi lebih bijak untuk menilai sesuatu perkara daripada zaman dahulu..manusia zaman sekarang sangat banyak persoalan bermain di minda dan sangat banyak perkara yang mereka mahukan jawapan yang jelas lagi munasabah berbanding cuma mendengar daripada mulut ke mulut atas sesuatu perkara..kredibiliti islam harus ditiitkberatkan jika ingin menyampaikan sesuatu perkara..

still..malaysians muslim loves conspiracy rite..and it will never stops..

6 responses to this post.

  1. Posted by buruuj on Oktober 6, 2011 at 12:48 pm

    ternyata siapa yg kata tiada huruf ‘dhod’ (sekadar menyebut satu huruf) dalam al-fatihah silap! nampak sgt kurang membacanya!

    Balas

  2. Posted by jingo on Oktober 24, 2011 at 12:40 pm

    hmmmm…tmenung ak!!!!

    Balas

  3. Posted by Smart on November 20, 2011 at 4:51 am

    Setinggi mana pun ilmu kita pasti ada yg kita tak arif. Ulama yg menulis tentang ini ..nama2 syaitan dalam Fatihah rasanya cukup arif tentang apa yg ditulisnya dan juga pasti telah mengambil kira apa yg akan berlaku terhadap apa yg di tulisnya. Jangan mengambil sesuatu keputusan itu berdasarkan akal yg diruntuni nafsu yg kita sangkakan ianya benar. Kaji dan tanyalah pada yg benar2 arif.

    Balas

  4. Posted by masin on Jun 30, 2013 at 8:07 am

    Nama nama syaitan dalam surah Al fatihah bukan di ada adakan dan bukannya bidaah. Ulama kedah yg menulisnya bukan sebarangan ulama…. Jangan nak memperlekehkan tulisan beliau…Bacaan Al fatihah yg betul dalam solat sangat dituntut…bukannya perkara kecil spt yg ditulis oleh pengarang diatas. Orang yg solat sambil lewa aje yg memperkecilkan bacaan fatihah yg betul …. Solat tu kan Tiang agama…. ini bukan soal kredibiliti, konspirasi …jangan guna akal kat lutut.

    Balas

  5. Posted by AzamHassan on Ogos 27, 2013 at 1:31 pm

    it’s just like, “jangan keluar malam..nanti hantu culik..” the idea jangan keluar malam is good but the story with it “hantu culik” is not..ya..memang bacaan yang benar tu dituntut..tapi kind of menakutkan tentang adanya unsur2 syaitan tu is not really a good idea..
    ya..memang tak boleh lawan cakap ulama dan ilmuwan..tapi tak seharusnya kita cuma memilih mana ulama yang kita nak ikut n tak sependapat kita dump..we human have brains rite..fikir sendiri lah..

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: