kisah mistik di JB (-_-“)

being a JBrians (shit..betul ke wujud istilah JBrians ni..?), there’s lots of story yang saya dah banyak sangat dengar..banyak juga cerita yang sampai kat telinga saya tentang hampir semua perkara..either it is convenient or not untuk cerita dalam public blog ni..sebahagian kalau diceritakan, mungkin saya terus kena tangkap dan disoal siasat..even, kalau betul2 semua orang yang tau dan cakap secara public, ramai juga rakyat johor yang akan ditangkap juga..hehe..

but im not a politicians..im just a concern guy tentang jatuh bangun negeri johor ni..ah..most politicians out there merupakan seorang yang sangat ada otak kan..sebab tu bila apa2 jadik pun, harga barang naik ke apa ke, mereka suruh kita yang ubah cara hidup sedangkan diri sendiri makan gaji 5 6 angka PLUS petrol card for life..jadi kita ‘serahkan lah’ segalanya kat mereka untuk decide which is the best for rakyat..hoho..

actualy..atas2 tu takde kaitan pun..saya cuma teringat beberapa cerita hantu klasik yang berlegar di sekitar johor bahru ni..cerita-cerita ni sangat lama dan dibawa daripada mulut ke mulut tanpa dokumentasi yang sempurna..iyelah..cerita mistik kan..kalau tak uncle penipu yang dokumentasikan untuk kepentingan diri sendiri, then siapa lagi..malangnya, mereka pun tak tahu kot cerita ni :P

1st cerita tentang shopping complex kemayan city..bangunan ni terletak di jalan skudai dan berhampiran taman ungku tun aminah saya rasa..masa mula pembinaannya, bangunan ni sangat gah dan penuh dengan segala kemudahan..pada ketika tu, kemayan city, jika siap dibina, merupakan satu shopping complex serba lengkap dan terbesar di jb..tp sayangnya, tiba2 pembinaannya terhenti dan terus terbengkalai sehingga sekarang..segala access route..tingkap2 dan isi dalam bangunan terbiar begitu sahaja sedangkan the whole sebijik bangunan tu dah siap dan sangat cantik..

the story starts when ada satu warga daripada KL yang pertama kali berkunjung ke JB..turun exit skudai, dalam perjalanan ke bandar beliau terus melihat sebuah bangunan kelabu yang sangat besar, sangat cantik dan sangat meriah..kerana agak teruja..beliau menuju ke shopping complex tu dulu..yup..shopping complex tu adalah kemayan city..orang ni dikatakan berjalan..berbelanja..dan pulang ke hotel penginapan..esoknya, beliau pun berceritalah tentang kehebatan kemayan city..bercerita tentang mewahnya shopping complex tu dan dikejutkan bahawa tidak ada siapa pun tahu yang bangunan tu beroperasi setelah terbengkalai sekian lama..tak puas hati, beliau pun bukak kereta dan lihat ada daun2 kering dalam bonet..apabila pulang ke KL, warga KL ni dapat lihat wajah sebenar kemayan city yang terbengkalai tu..

this story quite creepy bila kita fikir yang kita parking sorang2 dlm sebuah bangunan tinggal..jalan sorang2..jumpa orang yang bukan ‘orang’..membeli belah sorang2..dan berinteraksi dengan entah siapa..dan in the end, kita dapat tengok with our own eyes the real place tempat yang kita kata meriah sangat tu..ohh..sangat curiga..

2nd story is about dataran bandaraya jb..long before wujud that lavish danga bay, dataran bandaraya merupakan the centre for all event di JB ni..segala galanya akan dibuat di sini..pertandingan bola, pertandingan kebudayaan, larian marathon, jogathon, walkathon, apa2 yang thon lagi lah..semuanya akan bermula di sini..sekarang, dataran bandaraya holds some of event yang menggunakan pdang bola sepak..dan dataran bandaraya juga merupakan tempat yang best untuk lepak malam2 sambil makan steam boat di kawasan berhampiran..still a nice place to hang out feeling the sea breeze~

cerita mistik dataran bandaraya agak aneh sebab melibatkan ramai orang..pada ketika jam 12 malam lebih, dataran bandaraya terang benderang dengan penari..dengan lagu ghazal..dan penuh acara tarian di atas stage..tarian tu agak mengkhayalkan sehingga ada beberapa kenderaan yang lalu di jalan tepi laut tu akan memperlahankan kenderaan masing2 untuk melihat tarian dan mendengar lagu klasik ghazal yang dimainkan..anehnya..tidak ada penonton langsung..nak dijadikan cerita, ada orang dalam MBJB menidakkan sebarang aktiviti pada malam tu..dan orang yang tinggal berhampiran juga dilaporkan tak mendengar apa2 benda event di dataran bandaraya! jadi apakah yang mereka tonton malam tu..? adakah cuma ilusi atau memang ada betul2 training kebudayaan..? entahlah..

setakat ni..dua cerita ni lah yang hot kat JB..others macam bangunan best world (danga city mall nama dia sekarang), tambak johor, komtar dan beberapa bangunan lain pun membawa cerita yang tersendiri..cerita tentang istana johor dan daulatnya juga kekal shingga ke hari ini dan kesultanan diraja johor merupakan kesultanan yang paling dihormati oleh rakyatnya..ada siapa2 berani cakap sultan johor tak adil..? ada siapa2 berani cakap sultan johor tak relevan..? negeri lain mungkin ada tapi di johor tidak sekali kali jadik macam tu..hehe..

oh ye..ada juga cerita dulu dulu..betulkan kalau saya salah..tentang kedaulatan diraja johor..dulu kala entah di mana, ada satu jambatan yang dah siap dibina..sultan johor pun datang melawat dan kerana tidak berpuashati, baginda menghentak kaki dan jambatan tu terus retak..menandakan ada kepincangan dalam pembinaan struktur tu..kontraktor terus kena warning dan jambatan tu dibina dengan specs yang elok..hoho..dahsyat kan..

in the end..dua cerita (kemayan city dan dataran bandaraya) tu je lah yang pasling klasik yang saya sentiasa dengar hingga ke hari ini..banyak lagi kisah yang mistik di johor ni either betul atau tak..mitos atau fakta..semuanya menjadikan sejarah negeri johor penuh warna warni..

p/s : ada sesiapa yang boleh konfemkan cerita kemayan city dan dataran bandaraya tu..? saya sampai sekrang pun dengar2 je..hehe..

9 responses to this post.

  1. kanape x penah dgr pun cite mistik klasik ni w/pun dah setahun dok jb?tp scary arr…kemayan tu pun skarang jd tempat org u-turn kt flyover dia..mmg nmpak scary..kalo lalu mlm2 pun tak berani pandanh building tersebut..pandang kete depan je…

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Jun 14, 2010 at 4:13 pm

      bangunan kemayan tu dah lama sgt dah aman..sungguh klasik..lepas dia terbengkalai..baru naik angsana dan lain2 =)

      Balas

  2. sy pernah dgr psal kemayan city tu dlm majalah mastika. yg slalu kena (nmpk bangunan tu meriah dan bershopping) adalah org2 dari singapore/kl. tp org jb tak pernah kena pun. yg dy dgr org singapore. ada orang keliling tmpat tu bercerita nmpk singaporean ni satu keluarga keluar dr bangunan usang tu bawa beg plastik yg berisi daun kering/smpah pd waktu mlm dgn gembira skali. huhu…scary…

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Jun 14, 2010 at 4:14 pm

      perghh…versi tu sgt scary ok! tp..tp..bangunan tu pun mmg menakutkan even waktu ada matahari sekali pun kan..

      Balas

  3. Posted by ponorogo on Jun 15, 2010 at 8:33 am

    hantu lilin dataran jb xde cite?

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Jun 15, 2010 at 8:39 am

      byk sgt versi hantu lilin ni..semua tempat pelusuk negara..sebulan dua cerita pasal hantu lilin je..huhu..

      Balas

  4. Posted by rio on April 10, 2012 at 2:48 pm

    cerita hantu lilin ada kt blog aku…haha siap dgn keratan akhbar lagi http://www.riodenaz.blogspot.com

    Balas

  5. Posted by hariss on Ogos 18, 2012 at 9:25 pm

    cerita hantu kt kemayan city memang betul .. aku lahir kt jb , orang tulen jb . so , aku tahu cerita ni sebab pernah jadi kt spupu aku duduk negeri sembilan dtg jb nk jalan2 ..

    Balas

    • Posted by AzamHassan on Ogos 30, 2012 at 3:55 pm

      wah..serius ke dia pun kena? tapi skang kemayan city tu dah buruk..sayang bila lalu situ..hopefully boleh restore n jadikkan something yg bernilai..

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: